Felnőtt macska táplálása
2010.05.23. 12:10
A szőr minőségének fenntartásához szüksége van még növényi olajokra is.Szénhidrát igénye még nem túl nagy, és jó, ha tudjuk, a keményítőt nem tudja a macska emészteni, tehát gabonaféléket, rizst, burgonyát csak alaposan megfőzve adhatunk kedvencünknek.Fiatal macskáknak nem jó répacukrot adni, idősebbek pedig nem tudják jól emészteni a tejcukrot, ezért tehéntejtől hasmenésük lehet.Ezeket a táplálási igényeket jól ismerik az állati tápszergyártó szakemberek, készítményeik egyre nagyobb számban kaphatók már nálunk is.A csont nélküli színhúson felnevelt állatok görbe lábúak, púpos hátúak lesznek, kialakul az angolkór.Ennek elkerülése érdekében adjunk a cicának csirkenyakat, csirkeszárnyat, farhátat, halat, és olajos halkonzerveket.A csirke- és marhahúst adhatjuk nyesren is, ellentétben a sertéshússal.Meg kell említeni, hogy az állati húslisztekkel, húsokkal is átvihető tulnyomórészt kérődző állatokkal megbetegítő, utóbbi időben hírhedté vált szivacsos agyvelőkórt(BSE, kergemarhakór) macskában is leírtak 1-2 esetben, de ez ideig Magyarországon még egy esetről sem tudunk.Ezen kórokozó ellen sajnos az sem segít, ha a húst megfőzik.A sertéshús tartalmazhatja Aujeszky-féle betegség vírusát, ami halálos a macskák és más húsevő állatok számára is.Sertéshúst és belsőségeket csak megfőzve adhatunk.A 6-7 hónapos állatokat naponta kétszer, a felnőtt állatokat pedig egyszer etessük.Az ételmaradékot 15-20 perc múlva távolítsuk el, az edényt mossuk tisztára.Felnőtteknek elegendő, ha testtömeg-kilógramm 5-7 dekagramm eleséget adunk.Lakásban tartott állatnál ez az adag a macska súlyától függően lehet kevesebb is.Mindig legyen friss vize.A macska konyhasó igénye kicsi, 0,5-1%elegendő.Az eleség legyen kézmeleg, langyos, a hűtőszekrényből kivett ételt melegítsük fel.
|